Забележителности

Комплекса разполага вече със СПА център, външни сауна и джакузи

вършец

Град Вършец балнеоложката столица на България

Вършец е разположен в подножието на връх Тодорини кукли, на северните склонове на Стара планина. В курортното селище живеят около 8 000 жители. То се намира на 85 километра северно от столицата София и на 30 километра южно от областния център Монтана.

Възникнал край минерални извори със забележителни качества, цялата история на града е свързана с балнеолечението, заради което ролята на града, като място за почивка и възстановяване е много силна през 20 век. От там идва и девизът на града: Вършец-град на здравето. Така постепенно изникват много хотели и почивни станции, изграждат се Слънчевата градина и алеята с небезизвестните чинари. Непременно посетете Общинският музей във Вършец, съхраняващ експонати в 4 раздела – „Античен“, „Археологически находки и монетна колекция“, „Балнеология“ и „Етнография“. Има и изложбена зала.

Клисурски манастир „Св. св. Кирил и Методий“

Клисурски манастирМанастирът е четвърти по големина в България и е построен през 13 век, като в своята история многократно е опожаряван и впоследствие възстановяван. В наши дни той функционира като девически православен манастир и има статут на самостоятелно селище.

Светата обител е разположена в изключително живописна местност и често е посещавана от миряни. Има хотелска част, в която можете да отседнете. В манастира има иконописно ателие, в което монахините изографисват икони по традицията на древната Охридска школа.

Тодорини кукли

Връх Тодорини кукли

Тодорини кукли са група от няколко скалисти върха, най-високият от които е с височина 1785 м. Намира се на 10 километра югозападно от Вършец и на 6 километра североизточно от прохода Петрохан. Върховете формират къс рид, разклонение на главното старопланинско било, с направление север-юг. Двата най-високи върха на юг по рида са тревисти, докато крайните два на север са с остри скалисти склонове. Котата е на най-южния връх от групата. От върха на Тодорини кукли се открива панорамна гледка към Ком (Берковица) на северозапад, Берковското поле и Монтана на север и Врачанския балкан на североизток.

За тях се разправят различни легенди. Според една от тях през турско време хубава Тодора пасла овце край тези чуки. Дошли турци и поискали да я отвлекат. Тогава тя побягнала и скочила в пропастта.